Yaşayan Kütüphane

Yaşayan kütüphane ilk defa “Şiddeti Durdurun” (Foreningen Stop Volden) adlı kuruluş tarafından 2000 yılında Roskil Festival alanında kuruldu. Daha sonra Avrupa Konsey’inin desteğiyle birçok ülkede birçok festival alanında tekrarlandı. Türkiye’de ilk kez ise Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Gençlik Çalışmaları Birimi tarafından 2007 yılında Barışarock festivalinde gerçekleştirildi. Biz Gönüllülük Kulübü olarak eğitim konusunda  Toplum Gönüllüleri vakfından destek alarak ilk yaşayan kütüpanemizi, 10-11 mayısta gerçekleştirdik.Kısaca yaşayan kütüphaneyi açıklamaya çalışalım. Yaşayan kütüphanenin amacı; kişi ve gruplara karşı ayrımcılığa neden olan önyargılarla ilgili farkındalık yaratmak ve yapıcı diyaloglar sağlamak.

Yaşayan kütüphanenin diğer kütüphanelerden farkı kitaplarının kanlı canlı insanlar olmasıdır. Normal hayatta karşı karşıya gelmesi pek mümkün olmayan, dil din etnik köken, sosyal statü, cinsel yönelim, meslek gibi nedenlerden dolayı ayrımcılık ve ön yargıya uğrayan  insanlar ile farkında olarak veya olmadan bu ayrımcılığı ve ön yargıyı uygulayan toplumu bir araya getirir. Yaşayan Kütüphane; okuyucularının zihnindeki “yabancı” ile ortak bir ortamda tanışmasını sağlar.
Yaşayan Kütüphane bir magazin etkinliği, kitapların özel hayatlarının ifşa edildiği bir yer, kariyer tanıtım alanı, danışmanlık merkezi, psikoterapi merkezi, kurum tanıtım yeri, kar amacı güden bir etkinlik ve bir grubun, kültürün, vs. temsil edildiği bir alan değildir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>